När det talas om inflation relaterar vi ofta till ekonomiska händelser. Inflation kan uppstå på flera olika sätt men det vanligaste exemplet är då centralbanker minskar pengarnas värde genom att trycka upp för stora mängder sedlar. Dina hundra spänn är helt plötsligt inte värda mer än några kronor.
Just varför politrucker och statsmän väljer att använda sig av alternativet att starta sedelpressarna kan disskuteras i oändlighet och det finns många kända exempel.
Vad som däremot kvarstår är det faktum att hur fina än sedlarna må vara så har dom inte det värde som dom en gång symboliserat eller var meningen att symbolisera.
Brottarbloggen kommer nu förklara varför vi anser att inflationens vindar blåser hårt inom BJJ-världen. Det är inte bara valuta som drastiskt kan tappa sitt värde. Plats ett, två och tre har vi sedan barnsben lärt oss vara placeringar att sträva efter.
Om vägen till dessa åtråvärda medaljer synas så kan man bli tvungen att omvärdera sin syn på hur mycket en guldpeng egentligen är värd.
Syftet är att lyfta fram de tydliga brister vi anser existerar vid mästerskapssammanhang.
Ett aktuellt exempel är SOBJJ som gick av stapeln för inte allt för längesedan.
Tävlingen har arrangörsmässigt fått mycket kritik i efterhand. Anledningen till detta är inget vi tänker fördjupa oss i utan vi ska istället granska hur deltagarnas placeringar i tävlingen ser ut.
Enligt hemsidan hade tävlingen 588 deltagare. Enligt resultatlistan fick 313 av dessa en medalj (53%), 116 av dem vann guld (20%). Mer än varannan deltagare fick alltså medalj och var femte deltagare vann sin klass.
Med 5 bältesklasser, 9 viktklasser och fem åldersklasser har vi 225 klasser bara för vuxna män. Därtill tillkommer damklasser samt barn och ungdomsklasser.
I vilken enskild sport är det rimligt att utse 225 mästare då ett mästerskap äger rum?
Att ha ett system där 116 av 588 deltagare utnämns som "skandinaviska mästare" känns inte särskilt hållbart. Det är inte en mänsklig rättighet att vinna medaljer på mästerskap. Om alla ska få vara mästare så är ju inte titlarna värda något.
Vem tjänar då på den här ordningen?
En grappler som gärna vill vinna så många medaljer som möjligt utan att gå ett flertal tuffa matcher och verkligen förtjäna medaljen gynnas givetvis av systemet.
Den största vinnaren är förmodligen arrangören.
Att dela ut medaljer är tydligen en vinnande strategi, SOBJJ lockade ju hela 588 deltagare.
Enkel matematik säger att arrangören kan ha fått in (588*550) 323.400 kr i bara anmälningsavgifter. Sett till storleken på sport och tävling så är det en hel del pengar.
Är kanske poängen med alla klasser att man vill skydda etablerade grapplers mot unga hungriga ”up and comers” som vill plocka skalper?
"Nä tyvärr jag skulle gärna tävla mot dig, men jag är ju master purple belt osv"
I årets Submissionwrestling SM delades de tävlande endast upp i viktklasser och hör och häpna det var inte svartbälten i åldern 18-29 som dominerade tävlingen.
Bland annat kan nämnas att Christian Sandberg, Arsto Nejat och Eddy Bengtsson som vann sina respektive klasser alla är vitbälten och över 30 år. SW och BJJ är förvisso olika sporter men ändå nära besläktade. Många av dom som sett Eddy Bengtsson entra SW-scenen tvivlar nog inte på att han skulle göra bra ifrån sig i en BJJ tävling om han tilläts tävla mot svartbälten.
Nu när BJJ är med i RF så är det bara en tidsfråga innan ett första SM ska arrangeras. För de tävlandes skull får man hoppas att denna tillställning kommer likna SM i judo och brottning där man bara delar in de tävlande i viktklasser och därefter utser riktiga mästare. Om det finns ett genuint intresse så kanske BJJ förbundet kan arrangera ett separat veteran SM i BJJ för tävlande över tex 40 år.
Att dela upp tävlande i olika klasser beroende på hur duktiga dom är som i t.ex. fotboll och hockey är självklart inget konstigt. Grapplingligan och Alive erbjuder SW-tävlingar där man har möjlighet att tävla mot andra som är på ungefär samma nivå. Den stora skillnaden är att här utses inga världs, europa eller scandinaviska mästare.
Men då möjligheten att titulera sig som värlsmästare i en vitbältesklass uppstår så brister logiken ordentligt. Vem skulle inte reagera om man i tidningen kunde läsa att Carlstad United har blivit världsmästare i division två?
Inom kampsportsvärlden är det enklare att komma undan med dessa märkliga titlar eftersom den stora massan inte är insatt i sporten.
Det har i många år liggat en mystik över kampsportsutövare. Självutsedda mästare eller senseis har styrt sina klubbar utan att behöva sparra en enda sekund mot sina elever. Det fanns och existerar fortfarande de som hävdar att dom har meriter från tävlingar som ingen känner till. Idag har fightgymmen ploppat upp över hela landet och intresset växer så det knakar.
Denna utveckling gör att det inte längre är så lätt att gömma sig bakom några mystiska titlar. Trots detta kan man fortfarande se exempel på utövare som glömmer att berätta att den där guldmedaljen är från en tävling med 2 deltagare i viktklassen.
Att förändra saker tar tid men om de som har kunskap och/eller brinner för ämnet tar första steget och vågar ifrågasätta gamla regelverk, oskrivna regler och liknande ting kommer en förändring inte alls vara omöjlig.
För att intressera allmänheten måste man kunna presentera ett system som är logiskt och enkelt att sätta sig in i. Med tiden kanske det skulle leda till att inte bara utövare utan också gemene man ser fram emot ett spännande BJJ-mästerskap!
/ Bruno & Ankan + Statistikmannen (Annonymt nyförvärv hos Brottarbloggen)
22 mars, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
grymt bra inlägg mina vänner..
SvaraRaderapersonligen har jag funderat mycket på detta upplägg och som sagt betyder inte en medalj så mycket när verkligheten ser ut på detta sätt.
om man dessutom är tjej i detta sammanhang räcker det ibland att man anmäler sig till en tävling för att få en medalj då alla medaljer delas ut. Vissa tävlingsarrangörer har ibland gjort så att om färre än tre är anmälda så delas endast guldet ut. Andra slår ihop flera viktklasser för att de tävlande ska få gå så många matcher som möjligt. men visst är inflationen ett problem. Jag tror dock på ljusning i denna fråga. förra året i samband med Stenungsund Open bildades svenska BJJ förbundet. http://www.bjjsweden.com/
kanske är detta en fråga att lyfta på forumet...
/diana
helt sant!
SvaraRaderaDu har helt klart en poäng med artikeln!
SvaraRaderaMen i slutändan blir du inte betraktad som kung för att du vinner vit lr blåbältes klassen på scandinavian open. Lila och uppåt det är dock andra grejer, men då vet folk också att man är riktigt duktig.
Sen får man se till att i vissa klasser finns runt 30-40tävlande som det redan är, t.ex. male -70, -76 och -82 klasserna brukar vara fullspäckade...jag tycker personligen man får ta saker för vad de är. Har man vunnit vitbältesklassen är det en god bedrift, men superstar är man först när man vinner i de övre bältesklasserna!!
Jag håller med, det är trams att ha så många klasser i ett mästerskap!
SvaraRaderaBältesklasserna är BJJ-tävlingarnas styrka OCH svaghet. Klasserna gör att tävlingarna får många deltagare vilket är bra, men pga klassindelningen får var och en gå färre matcher och duktiga grapplers får inte mötas trots att de tävlar i samma viktklass.
Jag tycker att det är bra att nybörjare får en chans att tävla mot andra som är på samma nivå men att utse europa- och världsmästare bland nybörjarna tycker jag är mycket märkligt.
Åldersklasserna är ju oxo lustiga. Det finns fem åldersklasser för vuxna. En "riktig" och prestigefull klass för tävlande upp till 29 år och sedan 4(!) veteranklasser f o m 30 år... Finns det något motsvarande i andra sporter?
Jag blev intresserad och inspirerad av siffrorna ni presenterade så jag gjorde följande uträkning: Av 225 "mästare" är bara 9 st (4%) mästare i blackbelt adulto, det innebär att det i varje viktklass finns en riktig champ och 24 st "mästare" som har vunnit t ex senior3, whitebelt, i sin viktklass.. Det kan vara värt att tänka på när någon presenterar sig som EM.medaljör :)
/Johan W
Helt sant.. klockren krönika
SvaraRaderajohan W: håller med,Jag kan se fördelarna med en bältesindelning såtillvida att det ger människor att mötas utifrån ungefär samma förutsättningar och få en hum om hur man själv ligger till så för mig är det framför allt ålderskategorierna som är helt galna.
SvaraRaderaNog för att det trots allt är bra att barngrupperna har ett eget regelverk men personligen anser jag att från 16 års ålder bör alla kunna mötas. om 20 år när Sverige har en stor bas av "seniorer" (när sensei per är 60 till exempel) och de andra gamla rävarna även hunnit få upp en imponerande biologisk ålder kanske man kan diskutera en veteranklass som då skulle kunna vara från 60 år eller så men mig veterligen finns det ingen anledning att dela upp i ålderskategorier på det viset som man gör idag. Jag tror att var och en av oss som är en trogen BJJ-utövare fått pisk av både tonåringar och 50 åringar och därmed anser jag att vi skulle kunna tävla i samma klass..
vidare anser jag också att arrangörer borde vara mer öppna med att slå ihop olika klasser utifrån hur många som är anmälda i respektive klass.
Ett skräckexempel som jag bevittnat vid flera tillfällen är när man slår ihop de bruna bältesklasserna på grund av för få anmälda. I praktiken har detta inneburit att Martin Jansson och Pilo Stylin fått mötas då de kanske varit de enda brunbältarna. I det läget kanske det hade varit lämpligare att slå ihop svart och brunt i samma viktklass än att slå ihop olika vikter i samma bältesklass.
Som jag nämnt i tidigare inlägg så är hela BJJ i sin linda och det är otroligt spännande att få följa utvecklingen nästan från början. Jag tror väldigt mycket på att förbundet kommer att innebära många förbättringar för idrotten.
/diana
Eller så kan man göra som "brottningen" dra lott med röda och blåa bollar så att man får fram "riktiga" mästare,,,,muahahaaaa :0)
SvaraRadera